Biografija

A T I L A S C H R O E D E R
slikar

Atila Schroeder, slikar madjarsko-srpskog porekla iz Sombora, prvi put dobija formalno priznanje u Indiji, na kolektivnoj izložbi, gde biva zapažen kao umetnik specifičnog i izuzetno originalnog izraza.

Živeći šest godina kao monah, a deo tog vremena i u Indiji, Atila Schroeder dopire do dubljih oblasti duhovnosti. Njegova potreba za umetničkim izražajem, koja se ogleda u spontanom kretanju duše, potiče iz duboke čežnje za samoostvarenjem.

Često ponavljajući: “Nisam znao da je umetnost tako moćno oruđe za rad na sebi”, on zapravo govori da je, iako već u zrelim tridesetim godinama, i dalje “nevino dete“ koje uvek iznova, sa istim entuzijazmom i fascinacijom, nastavlja da otkriva svet koji ga okružuje.

Bogat i razuđen jezik njegovog umetničkog izraza, definisam vibrantnim bojama i pokretima, otkriva tragove uticaja življenja u raznolikim kulturnim miljeima, poput Grčke, Kipra, Madjarske, Italije, Indije... Sve njegove slike otkrivaju potrebu za slobodom pokreta, potragu za samim sobom, herojski napor da ostavi tragove na vodi, rečju, potrebu da srećno i razdragano živi otkrivajući MAGIJU ŽIVOTA.

Ali, pustimo njegove slike da pričaju...