Duševna Realizacija

Moja Suština

Svako putovanje započinje iz duše, vodeći vas vijugavim putevima za koje niste mogli ni pretpostaviti da postoje.

„Putovanje Duše“ je naj svežija ponuda Atile Schroeder-a na njegovom traganju za samospoznajom kroz umetnost. „Postoji u meni neka vrsta kreativnog nemira u svakoj fazi rada, i jednostavno slikam dok ne dodjem do one tačke u sebi u kojoj prosto osetim mir“, kaze slikar nemačko-srpskog porekla.

16 ulja na platnu su toloko vibrantni a opet tako umirujući. Iako govore o istom, o duši, platna su diametralno različita u svom tretmanu i kompoziciji. Paleta boja dominira puderasto plavom, kraljevsko ružičastom, sa mnogo nijansi svetlo zelene i žute, sa krugovima koji aludiraju na čakre i pokrete univerzuma.

Ceo opus je na neki način posvećen Indiji i inspiraciji koja mu je pružila.
Platno „Aham Brahmasmi – Od duha sam Stvoren“ ( sanskrit) puno je sekvenci evolucije duše od najmanjeg insekta do ljudskog oblika života, uradjeno u predivnim nijansama žute, paunove zelene, i mnogo mekih tonova plave boje. To je jedino ulje sa „indijskim“ naslovom, koje duguje svoj izvor slikarovom inkliniranju indijskim spiritualnim spisima. Ovo ulje je postavljeno naspram „Okena Života“ uradjenog u dubokoj plavoj boji sa mnoštvom mehurića srebrnkastih tonova, baš kao bezbrojni mehurići okeana u noći – što predstavlja aluziju na našu medjusobnu povezanost ali i sa vodom univerzuma.

„Ekspanzija Duše“ je poput oluje u nadolasku, živopisnih i snažnih boja, radjenih kratkim ali snažnim potezima četke, odišući velikom snagom pokreta.

Diptih pod nazivom „Putovanje Duše“ je istinska gozba za oči. „Muški“ princip, u kome je vidljiv početak stvaranja odiše mirnoćom, dok je „ženski“ predstavljen kao metafora „materice“. Crvena boja je vrlo otvorena i simbol je emotivnosti, majčinstva i majke Zemlje lično.

Ulje „Moja Suština“ je jedina slika koja u sebi sadrži siluetu ljudske figure. U centru se nalazi isijavajući sjaj što je odraz umetnika okruženog svetom u kome još traga i iznad koga želi da se uzdigne i da pronadje svoju suštinu. Trebali bi smo biti dovoljno hrabri da budemo ono što uistinu i jesmo. Jednostavno moramo verovati u sebe. U tome smislu, umetnost ne pripada nikome, već je ona ta koja povezuje sve nas“, kaže Schroeder.

Izložba „Putovanje Duše“ traje do 21 maja 2007,u Welcome Art Gallery, Windsor Manor Sheraton Hotel-u, od 11 do 19.30h svakog dana.