Mistična umetnost Zena

Pokreti Unutrašnjosti

“Umetniku nije potrebno ništa drugo do krova nad glavom, kore hleba, njegovog stalka, a sve ostalo mu Bog daruje u obilju. On mora živeti da bi slikao a ne da slika da bi živeo” rekao je Albert Pinkham Ryder.

Slike Atile Schroedera su odraz njegovog duhovnog traganja. Metafizički oblici i forme udahnjuju život njegovim platnima, a promatranje njihovog pojavljivanja i nestajanja kao da je lični pečat njegovog stvaralaštva. On unosi različit tempo u svoja platna svojim potpuno slobodnim pokretima četke i boja. Svaka njegova slika je sekvenca kreacije.

Intenzitet njegovih slika je mek, a opet razdragane robusne boje kao da su se same razlile po platnu. Eksplozije koje teku od centra slke, prosto stvaraju utisak da se putuje kroz drugu dimenziju, vodeći nas na nivo gde se povezujemo sa svojim unutrasnjim jastvom. Njegove slike su duhovne ali bez postavljene forme, a u isto vreme one prenose duboku potragu za višom inteligencijom. Stiče se utisak kao da se posmatra prolazak svetlosti kroz zamagljeno staklo, fragmentujući je u živopisne boje.

Rođen u Somboru 1970. Atila profesionalno potiče iz medicinske struke, gde je u svom rodnom gradu takodje poznat i po toj veštini. Njegovo formalno priznanje u vizuelnoj umetnosti započinje njegovim učešćem na njegovoj prvoj zajedničkoj izložbi u Indiji. Šest godina monaškog života, od kojeg je neko vreme proveo I u Indiji, omogućilo mu je da prodre u dublje sfere duhovnosti.Njegova potreba za umetničkim izražavanjem, koja odiše spontanošću pokreta duše, dolazi od njegove duboke čežnje za samoostvarenjem.

Proveo je mnogo vremena proučavajuci metafiziku I lečenje na udaljenim mestima poput Grčke, Kipra, Italije, Indije…itd.

Svi njegovi radovi otkrivaju njegovu ogromnu potrebu za slobodom pokreta I njegovim sjedinjenjem sa univerzumom.

Atilin široki umetnički opus je bio izlagan i ovde u Indiji više puta: Solo izložba “Umetnost Plavog” u Masters Gallery of Fine Arts Bangalore, kao slikar gost na kolektivnoj izložbi “Dragulji Bengala” u Grand Ashok Hotel-u 2003-e kao i na kolektivnoj izložbi “Noć Boja” u Windsor Manor Sheraton Hotel-u, Bengalor 2003-e Itd…

“Putovanje Duše” je nastupajuća samostalna izložba koja će biti otvorena u ITC Windsor Manor Sheraton Hotel-u u Welcome Art Gallery od 16-21 maja 2007.