Putovanje Duše na platnu

Aham Brahmasmi - Od duha sam stvoren

„Umetnici su bezvremeni,“ kaže Atila Schroeder na premijeri svoje Samostalne izložbe „Putovanje Duše“ održane u Windsor Sheraton Hotel-u. Inače rodom Somborac, koji je nekoliko godina živeo u templovima širom sveta pa izmedju ostalih i na severu Indije, gde se se otvarao ekspanziji duhovnosti. Pre nešto više od četiri godine, ponovo se vratio u Indiju, gde je radio kao umetnički direktor za jednu od galerija u Bangaloreu.

Njegova inklinacija da sebe izrazi u slikanju, došla je do još snažnijeg izražaja na kolektivnoj izložbi, gde je njegov rad bio veoma zapažen i visoko ocenjen od strane mnogih profesionalnih slikara.

Atila se nakon pola godine vraća iz Bengalora u Sombor, i započinje svoje intenzivno i posvećeno putovanje.U mom privatnom razgovoru sa njim govorio je o svom duhovnom putu, koji je započeo poprilično rano. „O duši je ono o čemu trebamo razmišljati, a ne samo o telu“, navodi Atila.

„U mojim radovima izražavam svoje znanje. Umetnik zapravo izlaže najintimniji deo sebe, i stoga mora imati već formirano samopouzdanje u sebe samog, i tek tada može početi to deliti sa drugima. Postoji odredjena vrlo suptilna čežnja... koju ako potisnete jednostavno postajete nesretni. Imam utisak da sam prosao kroz jedna vrata. Još kao relativno mlad, shvatio sam da su emocije one koje nas vode. Za razliku od životinja, mi imamo žudnju, tragamo za mnogim stvarima i za pravim odgovorima“.

Mantra zadovoljstva, dodaje on, je naučiti živeti i uživati u sadašnjem trenutku. Po Atilinom, 16 dela nazvanih Geneza, Tvar Duše, Aham Brahmasmi, Pulsacija Duše, Glasovi Unutrašnjosti, izmedju ostalih, „predstavlja projekciju mog višeg identiteta“, objašnjava umetnik.

Nijanse plave dominiraju paletom, ali svaka boja ima svoju vibraciju i frekvenciju. Dr. L. Subramaniam, koji je inagurirao izložbu, komentirao je radove kao izuzetno originalne i kreativne. Slikari Milind Nayak i Shirley Mathew smatrali su neke radove simulacijama, dok su Ruby i Imitaz naglasili da su ulja lako čitljiva i da je ovo bio veoma hrabar i odvažan rad.

„Kada sam uživo video intrigantnost radova, tako sam se prijatno iznenadio. Ovo nisu samo uobičajeni potezi četkicom, ovde se bukvalno oseti lično prisustvo umetnika“, kaže K.K. Raghava, poznati Indijski slikar.

Izložba traje do 21 maja 2007 u Windsor Manor Sheraton Hotel-u, Bengalor.